Våra oköttsliga lustar bjuder på tips och recept
Vi har fått chansen att ställa tre frågor till Amanda Hellberg och Eveline Johnsson som driver den vegetariska och veganska bloggen, Våra oköttsliga lustar i samband med att det är den vegetariska världsdagen idag. Anledningen till varför den vegetariska världsdagen startades var för att en vegetarisk livsstil ansågs ge djuren ett mer etiskt liv, och att det ledde till andra miljö- och hälsomässiga fördelar.
Så idag bjuder Amanda och Eveline på en vegetarisk hösträtt från deras kokbok Ta tillvara. Det är en kokbok som fokuserar på hur vi just ska ta tillvara på vår restmat, för att på så sätt spara både miljö och plånbok.
/Vera
Hej, vad kul att ni ville ställa upp! Vad är er drivkraft med den vegetariska maten?
- Vår drivkraft och det vi vill med vår blogg är dels att inspirera andra till att äta grönt och att visa att det är enkelt och gott med vegetarisk mat, och att den kan vara rejäl och mättande, och dels är ju drivkraften att vi tycker det är roligt. Med mat, fotografi, kreativt arbete och vackra saker. Så vi gör både oss själva och andra en tjänst.
Vilken maträtt skulle ni absolut bjuda på ett bröllop?
- På Amandas bröllop så bjöds det på vår ultimata plockmat: Libanesisk meze. Massa olika röror, piroger och bröd - och allt var givetvis vegetariskt. Det är vår bästa mat till typ alla festliga tillfällen!
Vad är ert bästa miljötips förutom att äta vegetarisk mat?
- Att inte slänga mat! Det är nämligen så att det slängs 28 kilo ätbar mat per person och år i Sverige, och det är ju ett enormt resursslöseri, med tanke på all energi som krävs för att odla och förädla våra livsmedel.
Mixad grönsakssoppa med röda linser och citroncrème (4 port)
Överblivna, kokta grönsaker fungerar utmärkt i soppa och grytbaser, men konsistensen kanske inte längre är så tilltalande. En smart lösning är mixade soppor. Ta vad som finns i kylen, både kokt och okokt i grönsaksform, koka mjukt i buljong och mixa. För att ändå få lite struktur i den här soppan så kokar vi röda linser i de mixade grönsakerna, det blir matigt och fantastiskt gott! Servera med creme fraiche smaksatt med citronsaft och citronskal.
Detta behövs:
- 2-3 dl kokta grönsaker, typ morötter och ärtor (Har du inte så här mycket kokta grönsaker, ta råa också)
- 1 dm purjolök
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 stor palsternacka, ca 150 gram
- 100 gram rotselleri
- 2 potatisar
- 1 liter grönsaksbuljong + eventuellt ytterligare någon deciliter
- Salt och vitpeppar
- Olja till stekning
- 1 ½ dl röda linser
- 1 dl grädde (eller havregrädde)
Gör så här: Strimla purjolöken. Skala och dela palsternackan, rotsellerin och potatisen i lika stora bitar. Skala och krossa vitlöken med knivbladet och hacka den grovt. Fräs purjolök och vitlök i lite olja några minuter, tills purjolöken mjuknat. Tillsätt de övriga råa grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll över buljongen, salta och peppra och låt koka tills alla grönsaker är mjuka. Tillsätt de redan kokta grönsakerna och mixa till en slät soppa. Blanda i grädde och röda linser och låt koka på svag värme cirka 15 minuter, tills de röda linserna är färdigkokta. Rör noga i början, då linserna gärna sätter sig i botten. Späd eventuellt med mer buljong, och smaka av med salt och peppar.
Fråga våra experter. Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Tony Harry » Glad midsommar!: ”3% Garanterat snabba lån Vi erbjuder låne-/investeringsfonder till företag och ..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlåne..”
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter en köpfri dag nuxe 50-talet ekosilver sommarväska pride the great gatsby earth day marie&henrik tackkort first sight loveko deli stockholm orange dans google weddings norge gilda&pearl naked cake mikael sjömilla blomsti toastmaster skottår hanna&björn sju sorters kakor volontärresor festprogram pernilla&david bröllopsforum guerilla gardening lisen organics gröna november 60-talet go red var rädd om maten regnbågsbröllop ekolibreeze rebeqah&waldemar wise mattias kristiansson flower power beneco såpbubblor djurtester anna-karin&hans dermanord eventomatic crème de la crème elin atterstig häst och vagn rabattkod bröllopsvals klimatkompensera väder kaffe anna&micke rosenserien elsa billgren spa kärlekens dag medeltidsbröllop the fair tailor photo booth servettvikning bröllop i sigtuna carl-philip och sofia sophia couture ecocert wedding weekend fiskguide silver naturens bästa musik båt lantligt brunch ris utomlands för honom buffé flique i underjorden färgglatt pärlor hemsida janna s middag skärgårdsbröllop appar studio ankungen bomull låna alkoholfritt ina nordberg tärna läckö fyra bröllop gul hyra bruduppsättning bok & bibliotek brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper naturskyddsföreningen bordsplacering bröllopsplaner johannae linn&asim bröllopsfrisyr förlovning jul forum wwf sara&daniel svanen midsommar rosa budget stearinljus krav jordgubbar recept transporter 2014 julklapp närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop retro ängsbröllop favours brudgum inbjudningskort katharina brunat vitt victoria&daniel brudskål ecobride festlokal hår ekobrud skor bröllopspresenter vinter bröllopsbok smekmånad bröllopsresa personligt ja! sommar presenter smycken makeup ecobride club ringar bröllopsmässa 2013 vigsel återbruk tävling bordsdekorationer bröllopsmiddag brudbukett brudklänning skönhet second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat återanvända bröllop kläder dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy fair trade dryck heidi&eric säsong tema så gjorde vi mode brudklädsel fest bröllopskoordinator hudvård inbjudningar bröllopsfoto fair flowers fair plants bröllopsfotograf ellen&gustaf resor gäster katharina&martin weleda etiskt josefine&kalle vin vegan bröllopstrend vegetariskt vinterbröllop 2012 cupcakes ekoguld rosor utomhusbröllop brud alla hjärtans dag kungligt bröllop möhippa dessert återvunnet guld 2010 2011 choklad rättvisemärkt slottsbröllop lokal liseberg trend nvey eco better globe höst pinterest frogpearl ekoturism vickning vår fsc vitguld blå earth hour hungerprojektet frieri corsage parfym glamour världsmiljödagen spex&skoj stockholm gunnebo slott biodynamiskt catering grönt sigtunahöjden slöja underkläder kakor blomsterkrans solrosor svenskt sigill kinnekulle morgongåva camino ekoturismföreningen nyår frimärken ekohippa 20-talet valborgs champagne photago beyond retro fotobås kyrka life by lisen odla love stockholm barn kate&william hindersprövning house of tammam recension statistik vego svensexa sångsolist drop-in photo by heart wilma&friends sojaljus lavish design care candle grow eco gt fanny&daniel bröllopsfilm patricia&henrik balanzen h&m marsalk presentöppning hotell ekocharter lantmännen cake toppers hålla tal linn&mattias brudkrona linnea@sverker estelle jenny & johnny amanda borneke annie&tomas gästlista dr.hauschka ta tillvara maria&markus bernzon blommor forever unique jewelry prickigt påsk lars wallin lila vattenlimousine linne lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter gästbok bellapierre skebo herrgård florist tina larsson våra oköttsliga lustar honoré des prés twitter förkylning spar pengar robin&annika linnea&sverker afternoon tea david schreiner svenska inredningsbolaget palmgrens praliner